HTML

Mi ez?

Hírgyűjtemény az óperencián túlról, teljesen szubjektív szempontok szerint válogatva.

Utolsó kommentek

CNN US News

Nincs megjeleníthető elem

U.S.News

Nincs megjeleníthető elem

Címkék

Hír és vélemény - spanyol nyelv az USA-ban

2007.09.20. 21:37 beeee

A hír:

Az átlag amerikai gyorsan átkapcsol a spanyol nyelvű csatornákról. Az utóbbi hetekben azonban az Univision nevű spanyol nyelvű csatorna kitűnt a többi közül. Spanyol nyelven, angol felirattal sugárzott elnökjelölti vitájuk ugyanis a legnézettebb elnökjelölti vita lett eddig a 25-54 éves korosztályban.

A spanyol nyelvű média feltörése miatt sokan aggódnak, köztük California kormányzója, Arnold Schwarzenegger, aki maga is bevándorló volt. Szerinte a spanyol anyanyelvű bevándorlók beilleszkedését lassítja a spanyol nyelv terjedése. Ráadásul az angol nyelvet is lassabban tudják így megtanulni.

Sok szakértő azonban úgy gondolja, hogy a spanyol nyelvű média segít a frissen érkezetteknek az USA kultúráját megismerni, és közben a család körében meg tudják tartani hagyományaikat, az anyanyelv használatát. Közéjük tartozik Veronica Villafañe, a Spanyol Újságírók Nemzeti Szervezetének egykori vezetője. Szerinte a spanyol nyelvű csatornák inkább elősegítik, minthogy hátráltatnák a bevándorlók beilleszkedését. A közösséghez közelebb álló híreket kínálnak, érdekes, hasznos tudnivalókkal látják el a spanyol közösség tagjait.

Latin-Amerikai származású vezetők azt is cáfolják, hogy a spanyol anyanyelvű bevándorlók a média hatására lassabban tanulnák meg az angol nyelvet. Szerintük mivel mindenhol az angol nyelv veszi körül őket - munkahelyen és a hétköznapi életben - nem probléma az angol nyelv elsajátítása.

Arról is panaszkodnak a latin-amerikai bevándorlók, hogy az angol nyelvű médiában nem megfelelően mutatják be őket. Általában a kábítószerkereskedő vagy a bevándorló szerepben jelennek meg.

Néhány adat:
- a 2000-es népszámlálás szerint 28.1 millió ember beszél otthon spanyolul
- az USA a világon az 5. legnagyobb spanyol nyelvet beszélő közösségnek ad otthont (az első négy: Mexikó, Kolumbia, Spanyolország, Argentína)
- a legnagyobb spanyolul beszélő lakossággal rendelkező államok: New Mexico (43%), California (34%), Texas (34%)
- az USA-nak nincs hivatalos nyelve, az angol a "nemzeti nyelv"
- a spanyol nyelv sok államban második nyelvként funkcionál, New Mexico államban például minden törvényt meg kell jelentetni az angol mellett spanyolul is

Ehhez a témához nem hagyhatom ki a saját véleményt, ugyanis nagyon is hogy van.
Tehát...
A vélemény:

Meg kellene próbálni azt, amit Californiaban 1986-ban megszavaztak, miszerint az angol a hivatalos nyelv. Ez szerintem nem igényel magyarázatot, az egész ország az angol nyelven alapszik, vegyük már észre, mégis hogyan születtek a híres szavak?

A Függetlenségi Nyilatkozatból:
"We hold these truths to be self-evident, that all men are created equal, that they are endowed by their Creator with certain unalienable Rights, that among these are Life, Liberty and the pursuit of Happiness."

Az USA Alkotmányából:
"We the People  of the United States, in Order to form a more perfect Union, establish Justice, insure domestic Tranquility, provide for the common defence, promote the general Welfare, and secure the Blessings of Liberty to ourselves and our Posterity, do ordain and establish this Constitution for the United States of America."

Nem fordítom le. Ezek így vannak. Aki meg akarja érteni, az tanulja meg az angolt (vagy legalább annyit tegyen az ügy érdekében, hogy keressen rá valahol neten egy magyar fordításra).

Számomra a "nemzeti nyelv" státusz egyenértékű a hivatalos nyelvvel, és nem érdekel hogy ez nincs törvényben lefektetve. Az USA-ban az angol A NYELV. De még mennyire hogy. Hidegrázásom van a brit angoltól, rossz hallani ahogy mondják a szavakat. Az amerikait simán értem, gondolkozás és fejben fordítás nélkül, azt beszélem, és néha azon is álmodok, így nézem a híreket, filmeket, sorozatokat.

Nagyon de nagyon tud zavarni az, amikor Texasban nem tudok kérni hamburgert egy gyorsétteremben, mert az eladó nem érti mit mondok (ez megtörtént). Valószínűleg pár nappal előtte úszott át a Rio Grande-n de ez meg engem nem érdekel. Vagy amikor a Wal-Mart-ban a pénztáros hosszasan csacsog spanyolul az előttem állóval, aztán én kérdezek tőle valami banálisan egyszerűt, pl. hol van a jég, és nem érti (természetesen ez is megtörtént). Egy angol nyelvű országban ez simán nem normális!

Ne jöjjenek nekem itt azzal az okosok, hogy asszimilálódnak a spanyol anyanyelvű bevándorlók. Egy túrót asszimilálódnak! Egymással, persze. De hogy az ország többi lakója közé nem illeszkednek be, az tuti biztos.
Sőt, a kedves amerikaiak még teszik alájuk a lovat, mindenhol kiírnak mindent spanyolul, tanulnak spanyolul hogy kiírhassák üzleteikre büszkén nagy betűkkel, hogy mi bizony beszélünk spanyolul. Persze, ne legyenek illegális bevándorlók. Így, hogy tárt karokkal fogadjuk őket és még a nyelvükön is megtanulunk? Mert ugye vegyük észre hogy ez az egész angol-spanyol mizéria általában nem a több generáció óta USA-ban élő spanyol nyelvű családok leszármazottai között probléma. Persze hogy átúsznak a folyón, várja őket az otthoninál sokkal jobb kereset, és még egy pici erőfeszítést sem kell tenniük, hogy a helyi nyelvet megtanulják. Texas déli részén én, angolul beszélő éreztem magam külföldniek...

Milyen érdekes, hogy az összes többi bevándorló közösség képes az alkalmazkodásra. Még a kínaiak is, akkor is ha külön negyedben élnek mindenhol. De legalább alapvető szinten alkalmazkodnak. Ez egy abszolút jogos elvárás lenne minden ország részéről. Ha az anyanyelvemet akarom mindenhol beszélni, itthon maradok. Ha elköltözöm egy másik országba, másik kultúrába, akkor vállalom azt, hogy beilleszkedek ott. Ennek első és legfontosabb eleme a nyelv. Ez nem jelenti azt, hogy otthon családi körben ne ápolhatnám eredeti nyelvemet, kultúrámat. Szabad a gyereknek adni anyanyelvi mesekönyvet, megnézni 1-2 filmet az ember anyanyelvén, és otthon azt beszélni. De ami az új országhoz kötődik, ami az ottani lét szerves része, az történjen az ottani nyelven. Ilyenek például a hírek, és az elnökjelölti viták.

Fogják be a mexikói spanyol adókat, nézzenek rajta mexikói híreket, az nem gond. Az az eredeti kultúrájuk része. Aztán ha az amerikai hírekre kíváncsiak, kapcsoljanak át valamelyik helyi adóra (csak ne a Fox News-ra ha jót akarnak...).

Legszívesebben az összes ilyen amerikai spanyol adót jól bezárnám. De tudom, én antiszociális vagyok...

Na és most tessék kommentelni, mert nagyon kíváncsi vagyok a véleményekre!!!!!

Szólj hozzá!

Címkék: vélemény spanyol általános

A bejegyzés trackback címe:

https://usnews.blog.hu/api/trackback/id/tr30171879

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása